Dalmacija Split

Zlouporabe su sve češće

Upozorenje iz Banovine: tko parkira na mjestu za invalide, a nema valjanu iskaznicu, platit će kaznu i auto će mu odnijeti pauk

Zlouporabe su sve češće

Suočeni s velikim brojem nezakonitih znakova pristupačnosti i njihovu zlouporabu u gradu Splitu, apeliramo na naše sugrađane - osobe s invaliditetom koji imaju stari znak pristupačnosti za parkiranje vozila na za to predviđenim parkirališnim mjestima, da ga zamijene za novi, jer je to u obostranom interesu, poručuju iz Grada Splita.

Stari znakovi, koji su izdani najkasnije tijekom lipnja 2013. godine na rok od pet godina, prestali su vrijediti sa zadnjim danom lipnja ove godine. Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, vrijedi novi znak pristupačnosti.

Dužnost je građana da svoj valjani znak pristupačnosti istaknu ispod vjetrobranskog stakla vozila, a da pri tom budu vidljivi svi podaci, ističu iz Banovine.

- S obzirom na česte zlouporabe, Prometno redarstvo Grada Splita ubuduće će, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, izricati prekršajne kazne za nepropisno parkiranje, ali i za neisticanje važećeg znaka pristupačnosti te gradskoj tvrtki Split parking d.o.o. davati naloge za premještanje tih vozila paukom. Podsjećamo i sve građane koji rabe krivotvorene znakove da će im se također izreći prekršajna kazna, a vozilo biti premješteno. Ova molba i podsjetnik nastavak je inicijative kojom Grad Split i partneri uspostavljaju model obzirnog ponašanja prema najpotrebitijima i primjenu najsuvremenijih dostignuća znaka pristupačnosti kako bi prava osoba s invaliditetom bila na europskoj razini - poručuju iz Banovine.

Naslovnica Split