Dalmacija Split

bespravni bahatluk

'Ovo je kaubojština, nasred javne plaže podižu građevinu!': Norvežani postavili kupolu na Obojenoj i izazvali bijes; Grad nisu ništa pitali, dozvolu im dao Jenki?!

bespravni bahatluk

Višemetarski bespravni bahatluk načinjen od metalnih šipki i plastike osvanuo je jučer ujutro na "Obojenoj".

Unutar kupolastog zdanja znoje se dvojica što upravljaju kranom i jedan dok komandira radnim strojem, a desetak ih poteže plastičnu ceradu kojom će prekriti konstrukciju s fotografije. Čude se kupači, ujedinili se turisti i domaći u upiranju prstom, a građevinskoj inspekciji piše Park-šuma "Marjan".

Njen čelni čovjek Robert Koharević traži da organi vlasti i reda promptno reagiraju na gigantsko zdanje unutar kojeg će se ove subote odvijati "team building" u obliku večere jedne norveške tvrtke. Pokušavali smo doznati ime, ali uzalud.

Opara: Ovo je kaubojština

– Nemaju dopuštenje ni Grada da podignu šator, a nisu ni nas ništa pitali. Postavlja se na pomorskom dobru, a kako mi nemamo ingerenciju nad tom površinom gradnju smo, osim inspekciji, prijavili Županiji i Lučkoj kapetaniji – obavijestio nas je Koharević nakon što je s "rangerima" obišao gradilište.

I mi smo posjetili radnike na "Obojenoj".

– Bit će tu prijem gostiju, valjda neka spiza, ali maknut će šator odmah nakon toga, znači u nedjelju je ovdje opet prazan prostor – opravdavali su radnici organizatore.

Bit će to noć za pamćenje, pogotovo ako građevinska inspekcija na vrijeme reagira i uruči propisanu kaznu.

Za takvu "razglednicu" Norvežanima zalaže se gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Ovo je kaubojština i neće se tolerirati. Bez ičijeg dopuštenja nasred javne plaže podižu građevinu! U dogovoru s JU "Marjan" pisali smo inspekciji i, ako se ogluše, ponovit ćemo prijavu. Obišli su ih već dva puta i komunalci na čelu s Damirom Babićem, izvršiteljem dužnosti šefa komunale, a jutros idu opet – najavljuje Krstulović do kojeg su uspjeli doći i naručitelji šatora.

– Pokušali su naknadno dobiti dopuštenje, ali ja neću dopustiti da se netko tako ponaša. Nema šanse. "Obojena" nije gradska površina, nadležna je država, ali neovisno o tome ne želim slijegati ramenima kao moji prethodnici za nered na Žnjanu. Sva pravna sredstva iskoristili smo preko uobičajene norme – poručio je Opara.

Jenki: Može, nema problema

No, ima i onih koji podržavaju ideju Norvežana. Koncesionar bez koncesije, ugostitelj Dragan Jurišić Jenki, upozorio je organizatore "eventa" da događaj moraju prijaviti policiji, što su, kaže nam, i učinili.

– Ljudi su došli pitat iman li šta protiv da stave taj šator i bi li mi smetalo, a ja san in reka "može, nema problema", ali da naprave taj događaj onda kad je grubo vrime jer mi tada nema kupača na plaži – savjetovao ih je Jenki, a oni su ga uputili u svoje planove.

– Trajat će ta fešta od sedam i po navečer do ponoći, i nije to – sad je doša cigo, doveo medvida i harmoniku pa će oni svirat. Ovo je ozbiljan posa, to rade za turističku promociju i u interesu je grada jer će, kako su mi rekli, pozvat novinare i televiziju. Bit će to dobra reklama, a kažu da su ovo organizirali na sedan, osan mista po Hrvatskoj – prenosi Jenki i informira nas kako je "isti šator bija i na Ultri".

 

 

Naslovnica Split