Dalmacija Split županija

zapanjujuće

Nad Hvarom je puknuo 'grom iz vedra neba'! Snimka rijetke, ali opasne pojave zapalila društvene mreže, pogledajte fascinantni video

zapanjujuće

Facinantna snimka koju je zabilježio hvarski fotograf i lovac na oluje Jakša Kuzmičić zapalila je društvene mreže. Jakša je u noći s nedjelje na ponedjeljak snimio pozitivnu munju, ono što se laički naziva 'grom iz vedra neba'.

Pozitivne ili visokonaponske munje obično nastaju u gornjem dijelu oblaka tipa kumulonimbus (nakovnju), putuju i do nekoliko kilometara vodoravno te zatim skreću do tla. One čine manje od 5% svih munja.

Zbog puno većeg prijeđenog puta, te munje obično nose 6 do 10 puta više naboja, njihov je napon također znatno veći, a obično traju i oko 10 puta duže, stoji u objašnjenju na streanicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Bljeskovi takvih munja stvaraju velike količine niskofrekventnih (ELF i VLF) radiovalova, a zbog svoje velike snage, visokonaponske munje su jako opasne, posebno za avione jer još uvijek ne postoji dovoljna zaštita za njih.

U priloženom videu pogledajte kako izgleda ova nesvakidašnja pojava, a u nastavku možete pogledati i Jakšine dojmljive fotografije oluje nad koja je iste večeri bjesnila nad Hvarom.

Naslovnica Split županija