Dalmacija Šibenik

svečanost na krki

Deset godina od postavljanja kipa Gospe od Puta: svake godine lokaciju posjeti više od milijun ljudi

svečanost na krki

Svečanost obilježavanja desete godišnjice postavljanja kipa Gospe od puta s djetetom Isusom održana je u srijedu 14. kolovoza na odmorištu Krka na dionici Autoceste A1 Zagreb-Split..

Događaj su organizirale hrvatska humanitarna udruga Cro Unum i Župni ured iz Skradina.

Događaju je nazočio predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i inicijator izgradnje i postavljanja Kipa Gospe od Puta s djetetom Isusom prof. dr. Dragan Primorac, šibenski biskup Tomislav Rogić, skradinski župnik don. Gabriel Jagarinec, niz članova Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnici, čelnici jedinica lokalne samouprave Šibensko-kninske županije, članovi hrvatske humanitarne udruge Cro Unum među kojima su proslavljeni hrvatski sportaši, te istaknute osobe iz javnog i političkog života Hrvatske.

Pozdravljajući okupljene, Dragan Primorac je naglasio kako je postavljanje kipa Gospe od puta duboko duhovni događaj. U proteklih deset godina brojni vjernici koji se zaustavljaju kod Gospinog kipa svjedoče snagu i ljubav koju Marija nosi.

- Osobno mislim da našu vjeru moramo svjedočiti ne samo pričama nego i dijelima. To je Hrvatska koju sanjamo i koja će se dogoditi - kazao je dr. Primorac.

Kip Gospe od Puta je postavljen 14. kolovoza 2009. godine, u nazočnosti nekoliko stotina uzvanika među kojima su bili šibenski biskup Ante Ivas, požeški biskup Antun Škvorčević, kotorski biskup Ilija Janjić,  banjolučki biskup Franjo Komarica, dubrovački biskup Želimir Puljić te nadbiskupi Marin Barišić, Ante Jurić i Ivan Prenđa. Projekt je u cijelosti realiziran (uključujući završne radove na okolišu s pripadajućim vrtom te osvjetljenje Kipa i platoa) isključivo donacijama članova i prijatelja Udruge. Zanimljivo je da je prema pisanjima medija, zbog svoje lokacije i atraktivnosti Kip Gospe od Puta jedno od najposjećenijih mjesta u RH sa više od milijun posjetitelja godišnje. Dvije godine nakon postavljanja, 14. kolovoza 2011 godine organizirana je primopredaja Kipa Gospe od Puta s djetetom Isusom Šibenskoj biskupiji.

Kip Gospe od Puta, (visine 3.5 m i tezine 8 tona), najviši je kip Majke Božje u Hrvatskoj, a djelo je akademskog kipara prof. dr. Krune Bošnjaka i akademskog kipara Vene Jerkovića te njihovih suradnika.

 

Naslovnica Šibenik